×

Caută

În Barcelona, toată lumea vorbește despre 5G.

Barcelona (CNN Business)

Cu 100.000 de oameni adunați în orașul spaniol pentru Congresul Mondial de Telefonie Mobilă, conferința anuală a industriei, rețeaua de telefonie de ultimă generație a fost in prim plan.

Și asta nu numai datorită vitezelor ei super rapide, ci și pentru că 5G va atrage o multitudine de progrese care vor schimba viața cotidiană. „5G va avea un impact masiv asuprea vieților oamenilor”, spune Laila Worrell, director executiv la Altran North America, o companie de inginerie de ultimă generație. „Vom vedea o îmbunătățire considerabilă a calității vieții pe care 5G o poate aduce oamenilor.”

5G și vehiculele autonome

În primul rând, poate avea un rol în timp ce faci naveta. Vehiculele autonome sunt în atenție de ceva vreme, dar cu o rețea 5G, ele pot deveni realitate.

Reprezentanții industriei afirmă că 5G poate fi de 100 de ori mai rapid decât 4G si că un număr enorm de aparate se vor putea conecta la rețea simultan. Asta va permite vehiculelor să comunice reciproc în timp real: vor ști când o altă mașină schimbă benzile sau frânează și se pot adapta la trafic în consecință. BMW iNEXT, un SUV electric, prevăzut să apară pe piață în 2021, este dotat cu senzori care colectează și procesează date din împrejurimile mașinii. „Mașina aceasta observă în permanență drumul din jurul ei și trimite informațiile pertinente în cloud, generând o hartă veridică în timp real, care la rândul ei este transmisă tuturor celorlalte mașini”, spune Christoph Grote, prim vicepreședintele BMW electronice, lui Samuel Burke de la CNN.

5G și albinele

Avantajele tehnologiei 5G pentru stupii de albine

Avantajele tehnologiei 5G nu se opresc aici. Rețeaua ar putea avea  un impact și asupra mediului când este folosită în agricultura inteligentă.

David Houghton, manager general la Asset Tracking Solutions la NimbeLink, spune postului CNN cum 5G și Internet of Things ar putea ajuta la protejarea albinelor, și deci, a rezervelor mondiale de alimente. „Stupii de albine sunt prețioși și prin urmare sunt foarte căutați, așadar apicultorii trebuie să îi protejeze. Așa că folosesc dispozitive de urmărire pentru a monitoriza sănătatea stupului”, spune el.

NimbeLink, în parteneriat cu The Bee Corp, a dezvoltat un sistem de urmărire și management al stupilor prin care datele esențiale, cum ar fi temperatura, umiditatea, mișcarea și locația sunt colectate prin senzori și care pot fi ulterior transmise înapoi pentru examinare.

Viitorul

Evident, deși abia începem să înțelegem ce poate face 5G, oamenii de știință lucrează deja la următoarea mare descoperire.

„5G este bun, dar 6G este și mai bun”, spune Ari Pouttu, un profesor de științe la Universitatea din Oulu, Finlanda.

Prevăzut să fie utilizat in 2030, 6G va reprezenta o evoluție dincolo de smartphone. „Să aruncăm smartphone-urile și să ne gândim cum interacționează oamenii cu infrastructura”, spune Pouttu. „Poți avea suprafețe inteligente cu electronice încorporate, ochelari inteligenți, deci poți avea dispozitive peste tot.”

Așadar, rămâneți pe frecvență.

Alte știri

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Consectetur dolorum voluptate architecto debitis sed rem

Vă poate ajuta blockchain să deveniți un cumpărător mai etic?

CNN - Vă gândiți vreodată de unde provine mâncarea pe care o consumați? Sau dacă persoanele care au recoltat cafeaua dumneavoastră preferată au fost remunerate corect?


One thought on “Cum îți va îmbunătăți 5G viața cotidiană

Comments are closed.