×

Caută

Articol de Ed Scott-Clarke și Nell Lewis, CNN Business

Londra (CNN Business) Prin natura lor, orașele sunt dificil de navigat, dar pentru persoanele cu dizabilități pot fi asemenea unor piste cu obstacole integrate într-un labirint.

Un sondaj național de călătorii britanic a constatat că adulții cu dificultăți de mobilitate au efectuat cu 39% mai puține călătorii comparativ cu cei fără dizabilități în anul 2017. Cu toate acestea, lucrurile se pot schimba pe măsură ce dispozitivele și orașele devin tot mai inteligente.

Tehnologia de asistență joacă un rol important în acest proces de transformare. Se anticipează că valoarea globală a acestei industrii va crește de la 14 miliarde de dolari în 2015 la 30.8 miliarde de dolari în 2024, potrivit surselor Zion Market Research și Coherent Market Insights.

Iată trei soluții de înaltă tehnologie care fac orașele mai ușor de navigat pentru persoanele cu dizabilități.

Un scaun cu rotile care poate urca pe scări

Jose Di Felice, din Elveția, a rămas paralizat la ambele picioare și la un braț după un accident de motocicletă de mare viteză petrecut acum trei ani. În timp ce se adapta la viața într-un scaun cu rotile, și-a dat seama că scările reprezintă cel mai mare obstacol. A apelat la YouTube pentru a căuta alternative și a descoperit Scewo. Firma nou-înființată a construit un scaun cu rotile care poate fi controlat cu ajutorul unui smartphone. Poate aborda o serie de terenuri și are șenile de cauciuc speciale pentru urcarea treptelor.

Di Felice a solicitat un test drive și, la scurt timp după aceea, a urcat treptele primăriei locale într-un scaun cu rotile. “A fost foarte emoționant să urc aceste scări, să privesc de acolo și să spun că este posibil”, a afirmat el.

Se preconizează că scaunul cu rotile va fi distribuit utilizatorilor înante de sfârșitul anului 2019, iar Di Felice va fi unul dintre primii care vor intra în posesia produsului.

“Nu putem aștepta să se construiască aceste rampe “, a declarat Bernhard Winter, director executiv și fondator al Scewo, referitor la mobilitatea urbană. “Acesta este motivul pentru care am dezvoltat acest produs, pentru a vă oferi mobilitate și a vă reda libertatea”.

Un costum exomuscle robotic

Tehnologia portabilă devine din ce în ce mai sofisticată.  Firma nou-înființată MyoSwiss din Zurich a dezvoltat un costum exomuscle care combină robotica și textilele.

Costumul robotic, cântărind mai puțin de 5 kilograme, adaugă un strat de mușchi care susține mișcările și conferă stabilitate persoanelor cu deficiențe de mobilitate. Folosește senzori la genunchi și la șold pentru a detecta mișcările pe care utilizatorul dorește să le facă și oferă sprijinul corespunzător.

“Ajută persoanele care au nevoie de forță sau asistență suplimentară în viața de zi cu zi”, a spus Jamie Duarte, directorul executiv al MyoSwiss. “

În acest an, MyoSuit a ajutat două persoane cu mobilitate limitată să participe la o versiune pe bază de ștafetă a maratonului de la  Zurich.

Baston inteligent

O altă tehnologie care ar putea transforma vieți este un baston inteligent, proiectat de inginerii de la Young Guru Academy (YGA) din Turcia.

Bastonul WeWalk are un senzor ultrasonic care detectează obstacolele deasupra nivelului pieptului și utilizează vibrații pentru a avertiza utilizatorul. Poate fi asociat cu un smartphone pentru a facilita navigarea și are asistent vocal și Google Maps integrate.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 39 de milioane de oameni din întreaga lume sunt orbi și un alt sfert de miliard de persoane au deficiențe de vedere.

“În ziua de azi se vorbește despre mașini zburătoare”, a spus Kursat Ceylan, director executiv și fondator al WeWalk, “iar acești oameni folosesc doar un simplu baston”.

Ceylan, care s-a născut orb, spune că bastonul este ușor de utilizat prin faptul că se poate conecta la Internetul lucrurilor și la soluții pentru orașele inteligente. “Ca persoană oarbă, când sunt în stația de metrou, nu știu care este ieșirea de care am nevoie … Nu știu  ce autobuz se apropie … sau ce magazine sunt în apropiere. Acest tip de informații pot fi furnizate cu WeWalk “, a spus el.

Dar vor fi accesibile aceste soluții de înaltă tehnologie?

“Toate aceste inițiative sunt cu adevărat interesante, deoarece vor avea un impact enorm pentru unii oameni”, a spus Anna Lawson, directorul centrului de studii pentru persoane cu dizabilități de la Universitatea din Leeds, Regatul Unit.

“Dar sunt foarte scumpe … nu vor fi disponibile marii majorități a persoanelor cu dizabilități”, a adăugat ea.

Bryan Matthews, lector la institutul pentru studii de transport de la Universitatea din Leeds, își dezvăluie preocupările legate de cost. El spune că industria ar trebui să se concentreze și pe design-ul tolerant.

Dar orice inițiativă care ajută oamenii să navigheze în mediul lor este pozitivă.

“Datorită faptului că persoanele cu dizabilități sunt mai vizibile și mai bine integrate, se întărește cultivarea potențialului pentru înțelegere și empatie”, a spus Matthews.

Alte știri

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit.

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur, adipisicing elit. Consectetur dolorum voluptate architecto debitis sed rem

Vă poate ajuta blockchain să deveniți un cumpărător mai etic?

CNN - Vă gândiți vreodată de unde provine mâncarea pe care o consumați? Sau dacă persoanele care au recoltat cafeaua dumneavoastră preferată au fost remunerate corect?